Чи такий щільний Львів, як про нього говорять?

Alexander Shutyuck
6 min readNov 30, 2019

--

У різноманітних довколаурбаністичних інтернет-дискусіях періодично проскакує аргумент, що Львів просто жахливо, неймовірно переущільнений, на кожний квадратний кілометр його площі припадає занадто багато чілавєків і тому тут категорично не можна (чи не вийде) робити багато із того, що робиться у всяких крутих закордонних містах. Мовляв, куди нам до того — ми вже і так один в одного на головах сидимо. Деколи пишуть навіть, що Львів взагалі найщільніше місто світу!
Стало цікаво помірятися цифрами з іншими містами. У цьому дописі я буду згадувати лише ті міста, у яких бував сам, щоби можна було говорити не лише про самі цифри, а й те, яке враження справляють ці міста вживу.
Отже, Львів офіційно має 724 тисячі населення, яке проживає на 182 кв. км. його площі. Тобто на кожен квадратний кілометр припадає 3892 людини.

Якщо до офіційного населення додати 150 тисяч, які за даними мобільних операторів щоранку в’їжджають до Львова з околиць, то вийде близько 4800 людей на квадратний кілометр.

А тепер давайте запам’ятаємо ці цифри та порівняємо з деякими іншими містами. А заодно помилуємося красивими панорамами :)

2. Щоби не ходити далеко, почнемо із Києва. Офіційно у ньому проживає 2,9 млн. мешканців, а його площа — цілих 839 кв.км. Тобто щільність населення — 3299 чол./ кв.км. Виходить, щільність навіть менша, ніж у Львові, хоча вживу враження прямо протилежне, в тому числі і через агресивне та некомфортне середовище та тому, що у загальній площі міста враховані ще й чималі лісопарки та промзони.

3. Мінськ, Білорусь. Населення — 1,995 мільйона, площа — 409,5, щільність населення — 4841 чол./кв.км. Тобто більше ніж у Львові навіть з врахуванням всіх понаїхавших. При цьому вживу Мінськ аж ніяк не спарвляє враження страшенно перенаселеного. Навіть навпаки деколи хотілося перепитати де люди?

4. Головний діловий центр Німечиини — Франкфурт-на-Майні. Населення 753 тис., площа — 248 кв.км, щільність — 3000 чол./кв.км. Тобто найхмарочосніше місто Німеччини по факту є менш щільним за Львів, адже більшість житлової забудови є малоповерховою (що чудово видно на фото), а чимало людей приїжджають на роботу із околиць.

5. Ляйпциг, Німеччина. Населення 588 тис., площа — 297 кв.км., щільність — 1979 чол./кв.км. Такій малій щільності дуже сприяє величезна площа парків та лісопарків у межах міста.

6. Столиця Австрії Відень неодноразово очолювала рейтинг найкомфортніших міст, тому дуже цікаво глянути, що там зі щільністю. Отже — 1,89 млн. мешканців Відня розподілені на площі 395 кв.км. Тобто на кожен квадратний кілометр припадає 4784 людини. Отакої — суперкомфортний Відень є щільнішим за Львів.

7. Цюріх, Швейцарія. Населення 415 тисяч, площа 88 кв.км, щільність населення — 4715 людей на кілометр. Тобто також більше, ніж у Львові.

8. Кьольн, Німеччина. Населення 1,085 млн, площа 405 кв.км., щільність населення 2700 чол./кв.км.

9. Братислава, столиця Словаччини. Населення 433 тисячі, площа 367 кв.км. Попри хмарочоси на горизонті, щільність населення — 1179 людей на кілометр. Такій скромній цифрі посприяло і те, що довкола щільно забудованого старого центру розкинулися обширні спальні райони з величезними відстанями між будинками та промзони.

10. Любляна, Словенія. Населення 293 тисячі, площа 164 кв.км., щільність — 1786 чол./кв.км.

11. Польський Вроцлав має населення 641 тис. мешканців при площі у 292 км.кв. Щільність населення тут — 2200 людей на квадратний кілометр.

12. Варшава, Польща. У польській столиці живе 1,78 млн. людей, а площа міста — 517 кв. км. Щільність — 3443 чол. на кв.км., що ненабагато менше, ніж у Львові.

13. Йдемо далі і на черзі в нас — чудовий та затишний Стокгольм, столиця Швеції. У ньому живе 973 тисячі мешканців, а площа міста — 188 кв.км. Виходить, що щільність там 5175 людейна квадратний кілометр. При цьому місто справляє враження дуже комфортного та збалансованого.

14. Нідерландський Роттердам — 635 тис. мешканців, 208 кв.км, щільність — 3052. Втім, чималу частину площі міста займає порт, тому якщо не враховувати, то ця цифра підстрибне до майже п’яти тисяч на квадратний кілометр.

15. Переходимо до найцікавішого. На черзі іспанська Барселона, у якій живе 1,62 млн. мешканців при тому, що її площа лише 101 кв.км. Тобто щільність населення тут — неймовірні 16000 мешканців на квадратний кілометр. (у Львові, нагадаю — 3892). При цьому вживу місто абсолютно не справляє враження перенаселеного мурашника. Про нього я писав буквально днями — цю розповідь можна почитати тут.

16. Берлін, столиця Німеччини. Населення 3,75 млн., площа — 891 кв.км. Щільність — 4200 мешканців на кв.км. Не супер багато, але все ж трохи більше, ніж у Львові.

17. Ще одне іспанське місто — Валенсія. Населення 791 тисяча, площа — 135 кв.км. щільність — 5860, що на половину більше, ніж у Львові. При цьому вживу це місто справляє враження дуже затишного та приємного. Мабуть, по панорамі середмістя з його вузенькими вуличками цього не скажеш, тому поки я не написав про це місто окрему розповідь, вам доведеться повірти мені на слово :)

18. Казковий Амстердам. Населеня 866 тисяч, площа 165 кв.км., щільність — 5250 чол./кв.км. Більше, ніж у Львові.

19. Женева, Швейцарія. Населення 201 тисяча, площа — 16 кв.км, щільність — 13000 мешканців на кв.км. І знову ж таки — немає і тіні відчуття перенаселеного мурашника. Розповідь про це місто можна почитати тут.

20. Гренобль, Франція. Населення 160 тисяч, площа — 18 кв.км, щільність — 8900. Ця цифра теж справляє враження, але наразі це місто мабуть одне із найбільш комфортних та збалансованих, які я бачив.

21. Мілан, Італія. Населення 1,4 млн. мешканців, площа 182 кв.км., щільність — 7700.

22. І на завершення цьогог списку — французький Ліон. Його населення — 513 тисяч, площа — 48 кв.км, а щільність — 10700 чол. на кв.км. Знову ж таки — на кожний квадратний кілометр площі тут припадає майже втричі більше мешканців, ніж у Львові, але при цьому місто є дуже затишним та комфортним і має зразковий громадський транспорт.

23. Ось така картина. І які висновки ми можемо зробити? Мабуть, перший це те, що Львів аж ніяк не є рекордно щільним містом, навпаки — щільність його населення досить таки середня, якщо порівнювати з іншими європейськими містами. Міф зруйновано!
Другий висновок — між щільністю населення та комфортністю не можна ставити знак рівності. Дуже щільно заселені міста можуть бути зручними та комфортними для мешканців (Гренобль, Ліон, Барселона). У той же час низька щільність може йти у комплекті з агресивним та некомфортним середовищем (привіт, Києве). Так що треба боротися не за низьку щільність, а за якісний простір та ефективне використання міських територій.
Третій висновок — висотна забудова також не дорівнює щільності. На панорамі Барселони чи Ліона висоток зовсім небагато і висока щільність населення є результатом ефективного використання міської землі та відсутності пустирів, які ніяк не використовуються. І навпаки — Франкфурт з усіма його хмарочосами є відносно слабо заселеним.

Верона, Італія

Originally published at https://alex-shutyuk.livejournal.com.

--

--