Коли є порозуміння

Image for post
Image for post

Зайшов днями пофоткати реконструйоване подвір’я на вул. Турецькій, але перед тим як показувати фоточки розкажу трохи передісторію. Все почалося два роки тому, з ідеї залучити різних архітекторів та ландшафтників до роботи над проектами реконструкції житлових дворів спільно із їхніми мешканцями.

Першим етапом став відбір по одній локації із кожного району. Мешканці повинні були самі приготувати розповідь про своє подвір’я, причому розказати не лише про те, як все погано, а і яким вони бачать подальший розвиток і що готові, щоби ці бачення стали реальністю. Подальша робота показала, що здатність людей порозумітися у цій справі є чи не найважливішою складовою успіху.

У Галицькому районі конкуренція переможцем відбору став невеликий двір на вулиці Турецькій, що біля Парку Культури.

2. Над концепцією працювали Христина Бадзян, Ксенія Ніколс-Печій, Оля Небораць та Варвара Баришнєва. Цей двір виявився найменшим з-поміж інших, які опрацьовувалися на воркшопі, на ньому стоїть двоповерховий столітній будинок на сім квартир і саме тому у роботі з ним велику увагу приділили найменшим деталям та історії подвір’я.Одним з найбільших дерев подвір’я є велика яблуня, яку спочатку пропонувалося зрізати та замінити на нове, але виявилося, що вона є дуже цінною для мешканців, які фактично росли разом з нею. В результаті ця яблуня стала одним із центральних елементів двору.

Image for post
Image for post

3. Результатом роботи став ось такий план, за яким зона паркування змістилася ближче до воріт, а далі від них утворилася відпочинкова зона для мешканців з клумбами, лавками та навіть вуличною пічкою. Забігаючи наперед, скажу, що далеко не все вдалося реалізувати в рамках міського бюджету, коштом якого робився ремонт. Наприклад, наразі немає вуличної пічки, але місце під неї зарезервовано.

4. Візуалізація.

Image for post
Image for post

5. Ксенія Ніколс та Христина Бадзян на фінальній презентації. Мабуть, у цій команді склалися найбільш дружні відносини з мешканцями, які під час роботи частували своїх проектантів випічкою та домашнім вином :)

Image for post
Image for post

6. Наступного року Галицька районна адміністрація, знаючи про ці напрацювання, заклала у свій бюджет гроші на ремонт цього подвір’я і замовила робочий проект Інституту просторового розвитку, куди я на той момент перейшов і саме мені випало займатися підгтовкою креслень.

Image for post
Image for post

7. Маючи чіткі бюджетні рамки, деякі елементи я навіть не пробував включати у робочий проект, але і за те, що лишилося, довелося поборотися у держекспертизі. Наприклад, експертка, яка перевіряла кошторис, довго не погоджувалася із запланованими у дворі ліхтарями (“От у мене в дворі немає освітлення і нічого. А навіщо воно тут? Чиїсь гаражі освітлювати?”). Але в результаті освітлення таки вдалося відстояти.Сам процес ремонту після цього пройшов відносно спокійно. Звісно, були деякі непорозуміння, але нічого фатального. Одного разу, коли робітники почали розмічати клумби, одній з мешканок здалося, що на візуалізаціях вони були зовсім інші, але в результаті вона таки визнала, що помилилася і все вийшло, як треба.

Image for post
Image for post

8. Особливо було приємно бачити, як запрацювало світло, яке коштувало стільки часу та нервів.

Image for post
Image for post

9. Але давайте вже до свіжих фоток. Яблуня, яку спочатку пропонували замінити, успішно пережила ремонт та плодоносить. До ремонту довкола неї був майже суцільний асфальт, але тепер її умови проживання значно покращилися. Відкритого грунту стало значно більше, а замість суцільного мощення лежать окремі бетонні плити з великими проміжками. Довкола стовбура планувався дерев’яний настил, але це вже на майбутнє. Ще було б добро засіяти трави між плитами, щоби не було голого грунту.Взагалі мені дуже сподобався вид яблук, які рясно вкрили землю між плитами. Здається дерево вдячне, що йому подарували нове життя :)

Image for post
Image for post

10. На паркувальній зоні ми використали навіть такі гумові колесовідбійники, щоби машини за заїжджали занадто глибоко. Сама паркувальна зона замощена плиткою іншого кольору.

Image for post
Image for post

11. Дуже гарно вписалися мінімалістичні ліхтарі івано-франківської фірми KMB-Service. За це вартувало поборотися :)

Image for post
Image for post

12. Квіти на клумбах навесні висаджували вже самі мешканці. Взагалі, частиною початкового проекту був детальний план озеленення, але в результаті запеклої боротьби між ним та умовними чорнобривцями перемогли чорнобривці :) Що, знову ж таки, не заважає використати всі напрацювання у майбутньому, якщо виникне таке бажання.

Image for post
Image for post

13.

Image for post
Image for post

14. Цікаво вийшло — тінь від будинку ніби повторює обриси клумб.

Image for post
Image for post

15. Один з елементів, який вимушено довелося спростити це лавки. Початково планувалися невисокі муровані стінки з дерев’яними сидіннями на них, але роботи завершувалися вже перед зимою і нормально зробити це до настання морозів не вийшло. Довелося ставити готові лавки.

Image for post
Image for post

16.

Image for post
Image for post

17.

Image for post
Image for post

18.

Image for post
Image for post

19. Як на мене, це чудовий приклад того, що вміння порозумітися та прийти до спільного бачення здатне творити дива та робити життя кращим. Приємно бути до цього причетним. Побільше би такого.

Image for post
Image for post

Originally published at alex-shutyuk.livejournal.com.

Written by

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store